Cuprins

Ce este logopedia – terapia logopedică?

Logopedia (terapia limbajului) servește la identificarea, diagnosticarea și tratarea patologiilor de comunicare și a dificultăților de vorbire și limbaj. Terapia logopedică aplică metode și tehnici științifice pentru a îmbunătăți comunicarea. Frecvent, aceste terapii gestionate de un specialist în limbaj sau patolog limbaj includ terapii de articulare, activități de intervenție care sunt luate în considerare în funcție de tipul de patologie sau problemă. Din acest motiv, acest tip de terapie este realizata de un specialist care are responsabilitatea implementării unui program de îngrijire centrat pe persoană.

Ce face un logoped?

Un logoped ajută persoanele cu probleme și tulburări de vorbire, limbaj și comunicare, precum și cu afecțiuni de înghițire și respirație. Terapeutul ajută la reabilitarea, depășirea sau gestionarea acestor probleme pentru a colabora la bunăstarea oamenilor. În general, logopezii își separă serviciile și zonele de intervenție pe grupe de vârstă: adulți și copii. Este obișnuit ca persoanele cu leziuni cerebrale, cancer, bâlbâială, demență, surdo-muți sau cu dificultăți în vorbire sau înghițire să participe la terapii lingvistice.

Pentru ce este necesara logopedia – terapia limbajului la copii?

La bebeluși, logopedul poate ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare la copil la o vârstă foarte fragedă și poate lucra asupra atenției la problemele de mestecat, înghițire și respirație.

Logopedia la copii se poate desfășura în cursuri sau în grup cu câțiva copii sau în terapii individualizate și se poate desfășura la domiciliu, spital, școală sau cabinet privat.

De obicei, logopedul dezvoltă un program ținând cont de cerințele și nevoile copiilor și se concentrează pe interacțiunile cu copilul prin jocuri, obiecte, desene, cărți sau conversații pentru a stimula dezvoltarea limbajului la o vârstă fragedă. De asemenea, corectează și modelează expresiile și pronunțiile copilului și le atribuie activități astfel încât să poată reproduce sunete acasă și să dezvolte limbajul împreună cu părinții și îngrijitorii lor.

Adică, se aplică o terapie cuprinzătoare care include părinții și îngrijitorii ca parte a îngrijirii.

La copii terapia logopedica vine in completarea terapiei in urmatoarele situatii

  • Tratamentul dificultăților de învățare ușoare, moderate și severe.
  • Dizabilitățile fizice și dificultățile de mișcare care împiedică limbajul.
  • Intârzieri în dezvoltarea vorbirii și limbajului.
  • La copii, logopedul abordează cazuri specifice de dificultăți de limbaj, ascultare și producție de sunet.
  • Autism și tulburări sau dificultăți în interacțiunea socială și atenție.
  • Despicătură de palat.
  • Probleme de bâlbâială și dislexie.
  • Dificultăți de înghițire, distorsiuni ale vocii, mutism selectiv și altele care pot afecta dezvoltarea optimă a comunicării la băieți și fete.

Pentru ce este necesara logopedia (terapia logopedică) la adulți?

La adulți, atenția logopedului începe cu aplicarea de interviuri și teste pentru a determina existența unei tulburări și modul de abordare a acesteia. Aceste tipuri de terapii ajută la comunicare, vorbire și limbaj la adulți. Terapia logopedică la adulți poate ajuta la creșterea calității vieții la persoanele cu leziuni cognitive și boli degenerative. Terapiile au ca scop de obicei îmbunătățirea problemelor cognitive care afectează limbajul, cum ar fi memoria, organizarea și rezolvarea problemelor, exercițiile de respirație, tacticile de comunicare pentru dezvoltarea abilităților de comunicare socială și interpersonală și exercițiile pentru întărirea mușchilor faciali implicați în exprimarea orală.

Terapia logopedică (logopedia) la adulți își propune de obicei să îmbunătățească:

  • Problemele de comunicare și de înghițire apar după o leziune cerebrală sau o afecțiune degenerativă, cum ar fi Parkinson, demența sau accidentul vascular cerebral.
  • Dificultăți și dizabilități cognitive și fizice.
  • Probleme de sănătate mintală care afectează limbajul și vorbirea
  • Probleme de ascultare și pronunție.
  • Corectarea vocii sau neutralizarea accentului.

Ajută profesioniștii vocali (naratori, cântăreți) să evite rănile și să-și îmbunătățească pronunția și exprimarea.

Ai nevoie de mai multe informații legate de logopedie, în general, și de serviciile logopedice, în special? Nu ezita să ne contactezi.

Fă o programare 

Publicat în data de 01.04.2024

 +4 0745 015 663

 Program:
Luni – Sâmbătă

9.00 – 20.00
pe baza de programare